Eierinteresser

Tilknyttede selskap og datterselskap

SpareBank 1-alliansen er et bank- og produktsamarbeid der SpareBank 1-bankene i Norge samarbeider gjennom det felleseide holdingselskapet SpareBank 1 Gruppen.

SpareBank 1-alliansens overordnede mål er å sikre den enkelte banks selvstendighet og regionale forankring gjennom sterk konkurranseevne, lønnsomhet og soliditet. SpareBank 1-alliansen er en av de største tilbyderne av finansielle tjenester i Norge, og er et fullverdig alternativ til tradisjonelle finanskonsern.

SpareBank 1-alliansens visjon

SpareBank 1 skal være den anbefalte banken for privatpersoner og små og mellomstore bedrifter i Norge med full produktbredde. Kundene skal oppleve at vi er den beste banken på nærhet, lokal forankring og kompetanse. De viktigste kjerneverdiene er nær og dyktig.

Om SpareBank 1 Gruppen

SpareBank 1 Gruppen eier og utvikler selskaper som leverer finansielle tjenester og produkter. Gruppen eies av SpareBank 1 SR-Bank (19,5 prosent), SpareBank 1 Nord-Norge (19,5 prosent), SpareBank 1 SMN (19,5 prosent), Sparebanken Hedmark (12 prosent), Samarbeidende Sparebanker (19,5 prosent, består av 11 sparebanker på Østlandet og Nordvestlandet) samt LO og tilknyttede fagforbund (10 prosent).

SpareBank 1 Gruppen eier 100 prosent av aksjene i SpareBank 1 Livsforsikring, SpareBank 1 Skadeforsikring (som inkluderer Unison Forsikring), ODIN Forvaltning og SpareBank 1 Gruppen Finans (som inkluderer Conecto og Actor Fordringsforvaltning). I tillegg eier SpareBank 1 Gruppen 93,4 prosent i SpareBank 1 Markets samt er deltaker i SpareBank 1 Utvikling DA.

SpareBank 1 Gruppen har også administrativt ansvar for samarbeidsprosessene i SpareBank 1-alliansen, der teknologi, merkevare, kommunikasjon, kompetanse, felles prosesser/utnyttelse av beste praksis og innkjøp står sentralt. Alliansen driver også utviklingsarbeid gjennom tre kompetansesentra innenfor læring (Tromsø), betaling (Trondheim) og kreditt (Stavanger).

I tillegg eier SpareBank 1-bankene SpareBank 1 Boligkreditt, SpareBank 1 Næringskreditt, SpareBank 1 Oslo Akershus og BN Bank.

SpareBank 1-alliansen består av følgende banker per januar 2012:  
• SpareBank 1 Nord-Norge • SpareBank 1 Nordvest
• SpareBank 1 SMN • SpareBank 1 Telemark 
• SpareBank 1 SR-Bank • SpareBank 1 Modum
• Sparebanken Hedmark • SpareBank 1 Lom og Skjåk
• SpareBank 1 Ringerike Hadeland • SpareBank 1 Nøtterøy-Tønsberg
• SpareBank 1 Østfold Akershus • SpareBank 1 Søre Sunnmøre
• SpareBank 1 Hallingdal • Bank 1 Oslo Akershus
• SpareBank 1 Buskerud-Vestfold • BN Bank
• SpareBank 1 Gudbrandsdal  

BN Bank

SpareBank 1 SMN er største aksjonær i BN Bank med 33 prosent av aksjene. BN Banks strategi er å være en nasjonal direktebank i privatmarkedet og en spesialisert bank innen næringseiendom. Det var i desember 2008 at Finansdepartementet ga konsesjon til SpareBank 1-bankene om kjøp av samtlige aksjer i Glitnir Bank. Banken skiftet samtidig navn til BNbank. Skrivemåten ble i november 2009 endret til BN Bank.

Banken eies av SpareBank 1 SMN (33 prosent), SpareBank 1 SR-Bank (23,5 prosent), SpareBank 1 Nord-Norge (23,5 prosent) og Samspar Bankinvest (20 prosent). Tilsvarende eierfordeling gjelder i SpareBank 1 Næringskreditt.

BN Bank tilbyr et bredt spekter av banktjenester til bedrifter og privatpersoner. Banken har hovedkontor i Trondheim og en avdeling for næringseiendom i Oslo. Banken betjener kunder over hele landet via nettbank og telefon. BN Bank skal være en ledende nisjebank for kunder som foretrekker selvbetjente produkter og betjeningsløsninger. I bedriftsmarkedet er BN Bank en ledende aktør innen finansiering av næringseiendom i Norge. Banken skal være en aktiv og forutsigbar samarbeidspartner og leverandør av fremmedkapitalinstrumenter til utvalgte aktører innen næringseiendom med hovedvekt på Oslo og østlandsområdet. BN Bank skal også, i samarbeid med de ulike SpareBank 1-bankene, være en stabil og forutsigbar tilbyder av førsteprioritets pantelån for nærmere definerte prosjekter. Per 31. desember 2011 har BN Bank 105 ansatte, samlet innskudd på 16 milliarder kroner og utlån på 46 milliarder (inklusive lån overført SpareBank 1 Næringskreditt og SpareBank 1 Boligkreditt). Forvaltningskapitalen er på 41 milliarder.

Datterselskapene

EiendomsMegler 1 Midt-Norge

EiendomsMegler 1 Midt-Norge har en solid markedslederposisjon i Trøndelag og på Nordvestlandet. Posisjonen er ytterligere befestet i 2011.

Selskapet leverte i 2011 et resultat på 75 millioner kroner før skatt, som er en fremgang på 24 millioner fra fjoråret. Bankens resultatandel ble 65 millioner kroner.

EiendomsMegler 1 Midt-Norge har styrket posisjonen og er blant  landets mest lønnsomme eiendomsmeglerforetak for sine kunder, ansatte og eiere. Selskapets strategi om å ansette, utvikle og beholde de beste medarbeiderne i bransjen er ytterligere forsterket gjennom 2011. Selskapet har kommet et langt steg videre i arbeidet med å skape Norges beste arbeidsplass.

Selskapet er en spesialisert virksomhet, blant annet med egne avdelinger for prosjekt- og næringsmegling. Dette i tillegg til at den tradisjonelle boligmeglingen i større grad skal ivareta en spesialistfunksjon gjennom lokal tilstedeværelse, samlokalisert med bank, i bydeler og i distriktet. I 2011 ble det åpnet nytt kontor på Røros.

EiendomsMegler 1 Midt-Norge omsatte 6150 eiendommer i 2011. Dette gir for vår region en markedsandel på 40 prosent. Selskapet er rustet for fortsatt vekst i både resultat og markedsandeler. Selskapet eies med 87 prosent av SpareBank 1 SMN, 7,6 prosent av SpareBank 1 Nordvest og 5,4 prosent av SpareBank 1 Søre Sunnmøre.

SpareBank 1 SMN Regnskap

SpareBank 1 SMN Regnskap har i 2011 fortsatt sin sterke vekst. Med en omsetningsvekst på 60 prosent siste år har selskapet nådd 10 prosent markedsandel i Trøndelag. Selskapet har fått over 40 nye medarbeidere og er nå nær 120 medarbeidere.

Selskapet opplever økt tilgang på nye kunder. I 2011 er det inngått om lag 200 nye kundeavtaler. Hovedtyngden av veksten kommer innenfor bedriftsmarkedet, men det er også tilgang i de tre andre kundesegmentene landbruk, borettslag/sameier og lag/foreninger.

SpareBank 1 SMN Regnskap har i 2011 overtatt og fusjonert inn seks andre regnskapskontorer i Trøndelag. Det er Sollie Regnskap, Ingrid Forseth Regnskapskontor, Status Regnskapskontor, Consis Namsos, Consis Steinkjer og Consis Trondheim. I tillegg er 50 prosent av aksjene i Leksvik Regnskapskontor overtatt. Alle overtatte kontorer er samordnet med selskapets øvrige virksomhet.

Det siste året har SpareBank 1 SMN Regnskap samarbeidet tett med alliansepartner Sparebanken Hedmark om overtakelse av økonomihuset Consis. Consis er en av landets største tilbydere av økonomi og regnskapstjenester med 33 kontorer, 350 medarbeidere og 6500 kunder.

Fra januar 2012 vil Sparebanken Hedmark og SpareBank 1 SMN Regnskap dele eierskapet i Consis med hhv. 60 og 40 prosent. Sammen med Sparebanken Hedmark og andre regionbanker i alliansen vil selskapet satse på å bygge opp en sterk nasjonal merkevare innenfor bransjen. Dette vil være viktig med tanke på å befeste og styrke selskapets posisjon i bransjen i Trøndelag og på Nordvestlandet.

SpareBank 1 SMN Regnskap arbeider kontinuerlig med å styrke selskapets organisasjon og kompetanse. Det er gjennomført en omfattende opplæringsplan for alle ansatte og et eget coaching program for ledere. I løpet av høsten er ny organisasjonsplan vedtatt og den betyr en vesentlig styrking av både administrativ og faglig ledelse. Selskapet har med dette lagt en plattform for å kunne realisere vekst- og utviklingsmål for 2012.

Rammebetingelsen i bransjen og markedet for økonomitjenester er i sterk endring. Fjerning av revisjonsplikten for de minste selskapene og en sterk teknologisk utvikling er endringer som preger bransjen. SpareBank 1 SMN Regnskap har som visjon å lage en ny divisjon for økonomitjenester. Det innebærer at selskapet investerer store ressurser for å kunne tilby kundene fremtidsrettet kompetanse og IKT-løsninger. I dette inngår sterkt fokus på kvalitetsforbedringer og kvalitetskontroller.    

Selskapet oppnådde i 2011 omsetning på kr 86 millioner og et resultat på 5,4 millioner før skatt. Resultat er påvirket av den sterke veksten og  investeringer som er gjort for å gjøre selskapet fremtidsrettet og klar for videre vekst.

SpareBank 1 SMN Finans

SpareBank 1 SMN Finans er regionens ledende finansieringsselskap og en aktiv samarbeidspartner for næringslivet. SpareBank 1 SMN Finans vektlegger lokal kompetanse og arbeider for økt verdiskapning i Trøndelag og på Nordvestlandet. Selskapet betjener markedet gjennom eget salgsarbeid og gjennom bankens kontorer og leverandører.

SpareBank 1 SMN Finans tilbyr leasing og biladministrasjon til næringslivskunder og offentlig sektor samt salgspantlån i hovedsak til privatmarkedet. Organisasjonen er utpreget salgs- og kundeorientert, og er innrettet med tanke på å være en nær og tilgjengelig finansieringspartner med korte beslutningsveier.

Selskapet forvaltet ved årsskiftet leasing og billånsavtaler for tre milliarder kroner, hvor ca. 65 prosent er leasingavtaler og resten billånsavtaler. Selskapet har 29 ansatte i Trondheim, Steinkjer, Verdal, Molde og Ålesund. Selskapets resultat for 2011 ble 26 millioner kroner før skatt.

Integrasjon og strukturert forretningsmessig tilnærming med Privatmarked og Bedriftsmarked i SpareBank 1 SMN gir resultater. Selskapet har økt porteføljen av billån igjennom 2011 og andelen nettsøknader er økende. Leasingporteføljen har derimot ikke økt i 2011, som skyldes færre investeringer generelt i næringslivet.

SpareBank 1 SMN Finans har også i 2011 arbeidet målrettet med effektivitet, blant annet med tilpasninger innen kredittområdet, og har iverksatt tapsreduserende tiltak som har gitt resultater. Selskapet har på senhøsten inngått samarbeidsavtale med Maskinentreprenørenes Forbund. Det er blitt arbeidet med selvbetjente låne- og leasingsøknader integrert mot våre IT-systemer som benyttes av kunder og i leverandørsamarbeid.

Virksomheten har motiverte ansatte. Selskapet er et 100 prosent eid datterselskap av SpareBank 1 SMN.

SpareBank 1 SMN Finans eier datterselskapet SpareBank 1 Bilplan som er et spesialselskap for administrasjon av bilordninger og som tilbyr komplette løsninger for næringslivet og offentlig sektor over hele landet. Selskapet har distribusjonsavtale med SpareBank 1 Finans Nord-Norge og SpareBank 1 SR Finans.

Allegro Finans

Allegro Finans er det største forvaltningsselskapet i regionen og har sitt hovedkontor i Trondheim. Selskapet eies med 90,1 prosent av SpareBank 1 SMN og 9,9 prosent av Reitangruppen. Selskapet har konsesjon for aktiv forvaltning. I tillegg til å forvalte midler for eierne, forvaltes også midler for eksterne private og institusjonelle klienter. Selskapets forvaltningstjenester selges utelukkende gjennom eksterne distributører som har konsesjon for slik virksomhet. Selskapet har ti ansatte og en forvaltningskapital på i overkant av to milliarder kroner.

Selskapet tilbyr et bredt spekter av tjenester som har som formål å fange opp endrede markedsforhold. I porteføljespekteret finnes både rene spesialporteføljer og allokeringsporteføljer. Det er spesielt innen dynamiske allokeringsporteføljer og i rene aksjeporteføljer selskapet har størst forvaltningsvolum. Markedet for selskapets porteføljer har utviklet seg i tråd med den makroøkonomiske utviklingen.

Selskapet har også i 2011 levert god avkastning relativt til porteføljenes referanseindekser. Dette gjelder både innen allokerings- og aksjeporteføljene. Regnskapet viser et underskudd på 5,3 millioner kroner før skatt. Bankens resultatandel ble 4,7 millioner kroner.

SpareBank 1 SMN Card Solutions

I 2011 kjøpte SpareBank 1 SMN alle aksjene i Convenient Card. Convenient Card har i 2011 endret navn til SpareBank 1 SMN Card Solutions. SpareBank 1 SMN Card Solutions selger og drifter forhåndsbetalte kort basert på Visa- og MasterCard-nettverkene. Selskapet har etablert merkevaren SpendOn som er knyttet til forhåndsbetalte kortprodukter. SpareBank 1 SMN Card Solutions har lansert SpendOn Visa gavekort i Norge og MasterCard SpendOn gavekort i Sverige. Selskapets resultat i 2011 ble 2,3 millioner før skatt.

SpareBank 1 SMN Kvartalet

SpareBank 1 SMN Kvartalet var utbygger av nytt hovedkontor for SpareBank 1 SMN i Søndre gate, Trondheim. Bygget sto ferdig 20. oktober 2010. Selskapet er per i dag eier av 76 prosent av hovedkontoret (16.300 kvm), etter at deler av nybygget i 2011 ble fisjonert ut og fusjonert med SpareBank 1 Bygget Trondheim, som fra før er eier av Kongens gt 4 (eier til sammen 5.100 kvm). Dette selskapet driver byggets konferansesenter i egen regi, og har engasjert Banken Restaurant til drift av personalrestaurant og kafé.

SpareBank 1 SMN Kvartalet har ansvar for drift, vedlikehold og renhold av hele bygningsmassen i hovedkontoret. Underleverandører er Kjeldsberg Eiendomsforvaltning og Trøndelag Renholdservice. Selskapet har ingen ansatte.

Det er videre dannet et eget selskap for bygging av nytt kontor på Steinkjer, SpareBank 1 Bygget Steinkjer. Selskapet oppfører et kontorbygg på ca 1.800 kvm på stasjonsområdet på Steinkjer. Bygget ferdigstilles i mai 2012. Bygget skal leies ut til selskaper i eget konsern. 

© SpareBank 1 SMN