Note 40 - Oppkjøp av virksomheter og virksomhetssammenslutning

Generelt

Ved oppkjøp av selskaper utarbeides oppkjøpsanalyse i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser vurderes til virkelig verdi på overtakelsestidspunktet.

Overtakelse av aksjer i SpareBank 1 Markets

SpareBank 1 SMN integrerte sin marketsvirksomhet i SpareBank 1 Markets mot oppgjør i aksjer første april 2015. SpareBank 1 SMN eier med dette 73,3 prosent (27,3 prosent) av aksjene i SpareBank 1 Markets og selskapet konsolideres fra og med andre kvartal 2015. Øvrige eiere er SpareBank 1 Nord-Norge 10,0 prosent, Samarbeidende Sparebanker 10,0 prosent, Sparebanken Hedmark 6,1 prosent og andre eiere 0,6 prosent. Eierne ønsker å forsterke et fullverdig produkt- og tjenestetilbud innenfor marketssegmentet, samt realisere samordningsgevinster.

Det er utarbeidet en oppkjøpsanalyse i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser er vurdert til virkelig verdi på overtagelsestidspunktet. Forskjellen mellom konsernets anskaffelseskost og bokført verdi av netto eiendeler i SpareBank 1 Markets har medført en inntektsføring på  20 millioner kroner i konsernregnskapet i 2015.

I tillegg er det etablert ny kostpris på tidligere eierandeler som har medført en inntektsføring i konsernregnskapet på 16 millioner kroner. I morbankens regnskap medførte salg av marketsvirksomheten en inntektsføring på 183 millioner kroner. I tillegg er aksjen i SpareBank 1 Markets nedskrevet med 28 millioner kroner i morbanken.

Oppkjøp av regnskapskontor

SpareBank 1 Regnskapshuset SMN AS har i 2015 kjøpt SpareBank 1 Regnskapshuset  Avito AS (tidl. Avito Regnskap AS) på Rørvik. Denne virksomheten er fullt  integrert med SpareBank 1 Regnskapshuset SMN AS i 2015. SpareBank 1 Regnskapshuset Merkantilservice,  SpareBank 1 Regnskapshuset Ålesund og  SpareBank 1 Regnskapshuset Avito AS er i 2015 innfusjonert  i Sparebank 1 Regnskapshuset SMN AS.

Det er utarbeidet oppkjøpsanalyser i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser er vurdert til virkelig verdi på overtakelsestidspunktet. Forskjellen mellom konsernets anskaffelseskost og bokført verdi av netto eiendeler er allokert til goodwill.

Årsregnskap og noter

© SpareBank 1 SMN