Note 40 - Oppkjøp av virksomheter og virksomhetssammenslutning

Generelt
Ved oppkjøp av selskaper utarbeides oppkjøpsanalyse i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser vurderes til virkelig verdi på overtakelsestidspunktet.

Oppkjøp av regnskapskontor
SpareBank 1 Regnskapshuset SMN har i 2019 overtatt samtlige aksjer i Reinheim Regnskap AS, Viken Regnskap og innmaten i Taraldsen Regnskap. Taraldsen er innlemmet i SpareBank 1 Regnskapshuset SMN AS fra 1.5.2019, mens Reinheim og Viken innfusjoneres og integreres fullt ut i SpareBank 1 Regnskapshuset SMN AS fra 2020.

Spjelkavik Regnskap AS, Flatanger Regnskapskontor AS og Grongstad Regnskap AS er innfusjonert i 2019.

Det er utarbeidet oppkjøpsanalyser i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser er vurdert til virkelg verdi på overtakelsestidspunktet. Forskjellen mellom konsernets anskaffelseskost og bokført verdi av netto eiendeler er allokert til goodwill.  

Oppkjøp av SpareBank 1 SMN Spire Finans (tidligere DeBank)
5. februar 2019 kjøpte SpareBank 1 SMN 100 prosent av aksjene i SpareBank 1 SMN Spire Finans AS for 40 millioner kroner. Kjøpet medførte en negativ goodwill på 31 millioner kroner som inngår  som gevinst i netto resultat fra finansielle instrumenter.

Årsaken til at transaksjonen førte til en gevinst er at virkelig verdi av netto eiendeler var høyere enn kjøpesummen. Allokering av virkelig verdi knyttet til oppkjøpet fordeler seg som følger:

  Virkelig verdi innregnet ved oppkjøp
Eiendeler  
Utlån  207
Andre eiendeler 14
Sum eiendeler 221
   
Gjeld  
Innskudd fra kunder 142
Avsetninger 5
Annen gjeld 4
Sum gjeld 151
   
Netto identifiserbare eiendeler og gjeld 70
   
Goodwill ved oppkjøpet -31
Kjøpesum 40

Årsregnskap og noter

© SpareBank 1 SMN