Note 14 - Finansielle instrumenter og motregning

I den finansielle oppstillingen har banken ingen finansielle instrumenter som bokføres netto.

SpareBank 1 SMN har to sett avtaler som regulerer netting av derivater. For privat- og næringslivskunder anvendes rammeavtaler med krav om sikkerhetsstillelse. For kunder som driver med tradingvirksomhet aksepteres kun kontantdepot som sikkerhet. Det er kun kundene som stiller sikkerhet. Mot finansielle institusjoner inngår banken standardiserte og hovedsakelig bilaterale ISDA-avtaler. I tillegg har banken inngått tilleggsavtaler om sikkerhetsstillelse (CSA) mot de mest anvendte motpartene. Per 31. desember 2016 har banken 27 aktive CSA-avtaler. Fra 1. mars 2017 må banken i henhold til EMIR ha en CSA med daglig utveksling av marginsikkerhet mv. med alle finansielle motparter som banken handler med hjemhørende (blant annet) i et EU-land. For norske finansielle motparter må CSA være på plass fra loven trer i kraft i Norge; sannsynligvis i 2. kvartal 2017. Banken inngår utelukkende avtaler med kontanter som sikkerhet. Håndteringen av sikkerhetsstillelsen under disse avtalene har banken satt ut til SEB Prime Collateral Services, det vil si at de håndterer marginkravene på vegne av banken.

Emir-forordningen regulerer OTC-derivater og innebærer blant annet at SpareBank 1 SMN vil ha krav til å cleare visse derivattransaksjoner gjennom en sentral motpart (Central Counterpart). I første omgang vil det kun være clearingplikt for rentederivater i de største valutaene (Euro, US Dollar, britiske Pund og japanske Yen). Clearingplikt for rentederivater i norske kroner, samt svenske kroner og polske zloty, vil komme noe senere. SpareBank 1 SMN har i løpet av tredje kvartal 2016 tilpasset seg denne forordningen. Derivater cleares gjennom London Clearing House som sentral motpart hvor sikkerheten per i dag kun er kontanter. SpareBank 1 SMN er ikke direkte medlem i London Clearing House, men har inngått avtale med Commerzbank som clearingbroker. SpareBank 1 SMN er for tiden også i forhandlinger med ytterligere en clearingbroker.

SpareBank 1 SMN ble i oktober 2015 registrert som GCM på NASDAQ OMX Clearing AB. Banken har fra desember 2015 tilbudt kunder clearingrepresentasjon knyttet til kundens handel av strøm- og laksederivater på NASDAQ OMX Oslo ASA og Fish Pool ASA. Clearingrepresentasjon innebærer at banken trer inn i kundens sted som motpart overfor NASDAQ OMX Clearing AB og blir forpliktet overfor NASDAQ til å stille marginsikkerhet og å gjennomføre oppgjør av kontrakter og betale gebyrer. Kundene vil for bankens eksponering som GCM stille sikkerheter bestående av kontantdepot og/eller pant i eiendeler.

For verdipapir og derivater som handles over Oslo Børs benytter datterselskapet SpareBank 1 Markets DNB ASA som clearingagent overfor Oslo Clearing. Eventuelle marginsikkerheter betales konto i DNB. DNB opererer som agent mellom SpareBank 1 Markets og Oslo Clearing. Det betyr at det er Oslo Clearing som er SpareBank 1 sin motpart.

Tabellen viser hva som morbanken og konsernet netto kan motregne ved konkurs eller mislighold.

 

Morbank    
Periode Type finansielt instrument Beløp som bare kan nettes
ved konkurs eller mislighold (mill kr)
31.12.16  Derivater  669
31.12.15  Derivater  2.149

 

Konsern    
Periode Type finansielt instrument Beløp som bare kan nettes
ved konkurs eller mislighold (mill kr)
31.12.16  Derivater  696
31.12.15  Derivater  2.178

Årsregnskap og noter

© SpareBank 1 SMN