Note 25 - Oppkjøp av virksomheter/virksomhetssammenslutning

Overtakelse av aksjer i Polaris Media ASA

SpareBank 1 SMN overtok 28. mars 2011 18,81 prosent av aksjene i Polaris Media . Aksjene, som var  stilt som sikkerhet for  lån, ble ervervet  av banken som følge av konkurs hos debitor. SpareBank 1 SMN konsern eier med dette 23,45 prosent av aksjene i Polaris Media. Som følge av dette klassifiserer konsernet eierinteressen som et tilknyttet selskap og regnskapsfører investeringen etter egenkapitalmetoden.

Aksjene er overtatt  til en verdi av 27,00 kroner per aksje, pluss utbytte 1,50 kroner. Utbytte  er mottatt i andre kvartal 2011.

Det er utarbeidet en oppkjøpsanalyse i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser er vurdert til virkelig verdi på overtakelsestidspunktet. Forskjellen mellom konsernets anskaffelseskost og bokført verdi av netto eiendeler i Polaris Media  er i konsernregnskapet allokert til aksjene i Finn.no , Avisa Nordland , forretningseiendommer og fremtidig pensjonsforpliktelse. Analysen bygger på verdivurderinger utført av eksterne parter.

SpareBank 1 SMN innregner sin andel av resultatet i Polaris Media  fra overtakelsesdato. Polaris Media  sitt kvartalsregnskap  for fjerde kvartal/årsregnskap 2011 har ikke vært tilgjengelig for banken ved utarbeidelse av regnskapet for SpareBank 1 SMN. Bankens resultatandel er derfor estimert med bakgrunn i vurderinger utført av eksterne meglere og derved beheftet med usikkerhet. I tillegg er det hensyntatt amortiseringseffekter fra oppkjøpsanalysen.

Oppkjøp av SpareBank 1 SMN Card Solutions AS (tidligere Convenient Card AS)

SpareBank 1 SMN overtok 9. september 2011 alle aksjene i Convenient Card , nå SpareBank 1 SMN Card Solutions. Det er utarbeidet oppkjøpsanalyser i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser er vurdert til virkelig verdi på overtakelsestidspunktet. Forskjellen mellom konsernets anskaffelseskost og bokført verdi av netto eiendeler er allokert til tidsbegrensede immaterielle eiendeler som avskrives over tre år. Selskapet konsolideres i konsernregnskapet fra fjerde kvartal 2011. 

Oppkjøp av regnskapskontor

SpareBank 1 SMN Regnskap har i 2011 foretatt seks oppkjøp av regnskapskontorer beliggende i Trondheim, Steinkjer og Namsos.  Alle selskaper er fusjonert og integrert i morselskapets virksomhet. Det er utarbeidet oppkjøpsanalyser i samsvar med IFRS 3 hvor identifiserbare eiendeler og forpliktelser er vurdert til virkelig verdi på overtakelsestidspunktet. Forskjellen mellom konsernets anskaffelseskost og bokført verdi av netto eiendeler  er allokert til goodwill. I tillegg er det inngått avtale om overtakelse av 40 prosent av Consis AS med virkning fra 1. januar 2012.

Årsregnskap og noter

© SpareBank 1 SMN