Eierinteresser

Tilknyttede selskap og datterselskap

SpareBank 1-alliansen er et bank- og produktsamarbeid der SpareBank 1-bankene i Norge samarbeider gjennom det felleseide holdingselskapet SpareBank 1 Gruppen.

SpareBank 1-alliansens overordnede mål er å sikre den enkelte banks selvstendighet og regionale forankring gjennom sterk konkurranseevne, lønnsomhet og soliditet. SpareBank 1-alliansen er en av de største tilbyderne av finansielle tjenester i Norge, og er et fullverdig alternativ til tradisjonelle finanskonsern.

SpareBank 1-alliansens visjon

SpareBank 1 skal være den anbefalte banken for privatpersoner og små og mellomstore bedrifter i Norge med full produktbredde. Kundene skal oppleve at vi er den beste banken på nærhet, lokal forankring og kompetanse. De viktigste kjerneverdiene er nær og dyktig.

Om SpareBank 1 Gruppen

SpareBank 1 Gruppen eier og utvikler selskaper som leverer finansielle tjenester og produkter. Gruppen eies av SpareBank 1 SR-Bank (19,5 prosent), SpareBank 1 Nord-Norge (19,5 prosent), SpareBank 1 SMN (19,5 prosent), Sparebanken Hedmark (12 prosent), Samarbeidende Sparebanker (19,5 prosent, består av 11 sparebanker på Østlandet og Nordvestlandet) samt LO og tilknyttede fagforbund (10 prosent).

SpareBank 1 Gruppen eier 100 prosent av aksjene i SpareBank 1 Livsforsikring, SpareBank 1 Skadeforsikring (som inkluderer Unison Forsikring), ODIN Forvaltning og SpareBank 1 Gruppen Finans (som inkluderer Conecto). I tillegg eier SpareBank 1 Gruppen 97,5 prosent i SpareBank 1 Markets samt er deltaker i SpareBank 1 Utvikling DA.

SpareBank 1 Gruppen har også administrativt ansvar for samarbeidsprosessene i SpareBank 1-alliansen, der teknologi, merkevare, kommunikasjon, kompetanse, felles prosesser/utnyttelse av beste praksis og innkjøp står sentralt. Alliansen driver også utviklingsarbeid gjennom tre kompetansesentra innenfor læring (Tromsø), betaling (Trondheim) og kreditt (Stavanger).

I tillegg eier SpareBank 1-bankene SpareBank 1 Boligkreditt, SpareBank 1 Næringskreditt, SpareBank 1 Oslo Akershus, BN Bank og EiendomsMegler 1.

SpareBank 1-alliansen består av følgende banker per desember 2012:  
• SpareBank 1 Nord-Norge • SpareBank 1 Nordvest
• SpareBank 1 SMN • SpareBank 1 Telemark 
• SpareBank 1 SR-Bank • SpareBank 1 Modum
• Sparebanken Hedmark • SpareBank 1 Lom og Skjåk
• SpareBank 1 Ringerike Hadeland • SpareBank 1 Nøtterøy-Tønsberg
• SpareBank 1 Østfold Akershus • SpareBank 1 Søre Sunnmøre
• SpareBank 1 Valdres • SpareBank 1 Oslo Akershus
• SpareBank 1 Buskerud-Vestfold • BN Bank
• SpareBank 1 Gudbrandsdal  

BN Bank

SpareBank 1 SMN er største aksjonær i BN Bank med 33 prosent av aksjene. Øvrige eiere er SpareBank 1 SR-Bank (23,5 prosent), SpareBank 1 Nord-Norge (23,5 prosent) og Samspar Bankinvest (20 prosent). SpareBank 1-bankene har eid BN Bank siden desember 2008 da Finansdepartementet ga konsesjon til SpareBank 1-bankene om kjøp av samtlige aksjer i Glitnir Bank og banken skiftet navn til BN Bank.

BN Banks strategi er å være en effektiv spesialistbank innen utvalgte segmenter i personmarkedet og bedriftsmarkedet. Det skal gi våre kunder konkurransedyktige produkter, konsepter og vilkår og gi eierne god avkastning. BN Banks virksomhet er landsdekkende, men banken har flest kunder i Trondheim, Oslo og det sentrale østlandsområdet.

I personmarkedet skal BN Bank være en spesialisert selvbetjent bank for kompetente kunder som ønsker effektive, enkle og forutsigbare banktjenester til konkurransedyktige vilkår. Derfor utvikler BN Bank effektive og smarte løsninger på mobil, brett og nett. Spesialisering og selvbetjening skal gjøre BN Bank til en av landets mest kostnadseffektive banker. I bedriftsmarkedet skal BN Bank være en spesialistbank innen finansiering av næringseiendom. Banken er en effektiv, kompetent, rask og forutsigbar samarbeidspartner til utvalgte eiendomsaktører med hovedvekt på Oslo og det sentrale østlandsområdet. Dette skal gi kundene konkurransedyktige betingelser og eierne god avkastning over tid.

Per 31. desember 2012 hadde BN Bank 116 ansatte, samlet innskudd på 16,9 milliarder kroner og utlån på 49,5 milliarder (inklusive lån overført SpareBank 1 Næringskreditt og SpareBank 1 Boligkreditt). Forvaltningskapitalen var på samme tidspunkt 58 milliarder kroner inklusive lån overført SpareBank 1 Næringskreditt og SpareBank 1 Boligkreditt.

Datterselskapene

EiendomsMegler 1 Midt-Norge

EiendomsMegler 1 Midt-Norge har en solid markedslederposisjon i Trøndelag og på Nordvestlandet. Posisjonen er ytterligere befestet i 2012.

Selskapet leverte i 2012 et resultat på 76 millioner kroner før skatt. Bankens resultatandel ble 66 millioner kroner før skatt.

Selskapet kom i 2012 inn på Great Place to Work sin liste over landets beste arbeidsplasser og har en meget høy målt kundetilfredshet og kan stå inne for visjonen om å være Norges mest lønnsomme meglerforetak for sine kunder, ansatte og eiere.

EiendomsMegler 1 Midt-Norges strategi om å ansette, utvikle og beholde de beste medarbeiderne i bransjen er forsterket gjennom 2012, og antall årsverk har i tråd med en vekststrategi økt betydelig i løpet av året.

Selskapet er en spesialisert virksomhet, blant annet med egne avdelinger for prosjekt- og næringsmegling. Dette i tillegg til at den tradisjonelle boligmeglingen i større grad skal ivareta en spesialistfunksjon gjennom lokal tilstedeværelse, samlokalisert med bank, i bydeler og i distriktet.

EiendomsMegler 1 Midt-Norge omsatte 6467 eiendommer i 2012. Dette gir for vår region en markedsandel på over 40 prosent. Selskapet er rustet for fortsatt vekst i både resultat og markedsandeler. Selskapet eies av SpareBank 1 SMN (87 prosent), SpareBank 1 Nordvest (7,6 prosent) og SpareBank 1 Søre Sunnmøre (5,4 prosent).

SpareBank 1 SMN Finans

SpareBank 1 SMN Finans er regionens ledende finansieringsselskap og en aktiv samarbeidspartner for næringslivet og privatmarkedet. Virksomheten vektlegger lokal kompetanse og arbeider for økt verdiskapning i Trøndelag og på Nordvestlandet. Selskapet betjener markedet gjennom eget salgsarbeid og gjennom bankens kontorer og forhandlere/leverandører.

SpareBank 1 SMN Finans tilbyr leasing til næringslivskunder og offentlig sektor samt salgspantlån i hovedsak til privatmarkedet. Organisasjonen er utpreget salgs- og kundeorientert, og er innrettet med tanke på å være en nær og tilgjengelig finansieringspartner med korte beslutningsveier.

Selskapet forvaltet ved årsskiftet leasing og billånsavtaler for 3,2 milliarder kroner. Selskapet har 30 ansatte i Trondheim, Steinkjer, Verdal, Molde og Ålesund. Selskapets resultat for 2012 ble 55,8 millioner kroner før skatt som er det beste resultatet i selskapets historie.

Integrasjon og strukturert forretningsmessig tilnærming med privat- og bedriftsmarkedsvirksomheten i banken gir resultater. Selskapet har også i 2012 økt porteføljen av billån og andelen nettsøknader er økende. Leasingporteføljen er tilsvarende som ved inngangen til 2012.

SpareBank 1 SMN Finans har i 2012 arbeidet målrettet med effektivisering og forbedring av forretningsprosesser, som forventes å gi betydelige rasjonaliserings- og mergevinster i 2013. Selskapet har lansert en billånsapp og innført nye frontsystemer for forhandlere/ leverandører av biler og andre kapitalvarer. Virksomheten har god kompetanse og motiverte ansatte.

Generalforsamlingen besluttet i møte 13. desember 2012 å invitere SpareBank 1 Søre Sunnmøre og SpareBank 1 Nordvest inn på eiersiden. Representantskapet ble samtidig besluttet avviklet.  Kapitalforhøyelsen medførte at selskapet eies med 4,95 prosent av SpareBank 1 Søre Sunnmøre, 4,95 prosent av SpareBank 1 Nordvest og 90,1 prosent av SpareBank 1 SMN. Nye eiere vil bety en enda sterkere forankring av selskapets produkter på Nordvestlandet.

SpareBank 1 Bilplan

SpareBank 1 Bilplan leverer biladministrasjonsløsninger til det offentlige og private næringsliv over hele landet. Selskapet betjener markedet gjennom eget salgsarbeid og gjennom samarbeid med SpareBank 1 SMN Finans, SpareBank 1 SR-Finans, SpareBank 1 Finans Nord-Norgeog gjennom bankens kontorer. Selskapet var inntil fjerde kvartal 2012 et datterselskap av SpareBank 1 SMN Finans, men er nå overtatt av morbanken.

Organisasjonen er  salgs- og kundeorientert, og har fokus på å være nær og tilgjengelig for kundene. Hovedmålsetningen for SpareBank 1 Bilplan er at kunden skal oppleve et problemfritt bilhold. SpareBank 1 Bilplan har i 2012 arbeidet målrettet med effektivisering og forbedring av forretningsprosesser, som forventes å gi betydelige rasjonaliserings- og mergevinster i 2013.

Selskapet har 12 ansatte som alle arbeider fra Trondheim. Virksomheten har god kompetanse og motiverte ansatte. Selskapet fikk et underskudd for 2012 på 1,8 millioner kroner før skatt.

SpareBank 1 SMN Regnskap 

SpareBank 1 SMN Regnskap oppnådde i 2012 tidenes beste resultat på 13,8 millioner kroner før skatt av en omsetning på 104,7 millioner. Med en omsetningsvekst på 26 prosent har virksomheten nådd 11 prosent markedsandel i Trøndelag. SpareBank 1 SMN Regnskap er nå en av de fem største aktørene i regnskapsbransjen i Norge og teller nær 160 medarbeidere.

Virksomheten opplever økt tilgang på nye kunder. I 2012 er det inngått omtrent 200 nye kundeavtaler. Veksten kommer særlig innenfor bedriftsmarkedet, men det er også tilgang i de tre andre kundesegmentene; landbruk, borettslag/sameier og lag/foreninger.

I løpet av 2012 er det fullført to oppkjøp, KL Røros Regnskap og Calculus, som utgjør to datterselskaper i konsernet SpareBank 1 SMN Regnskap. Datterselskapene innfusjoneres og samordnes med SpareBank 1 SMN Regnskaps øvrige virksomhet i 2013. Det er inngått avtaler om oppkjøp av Snåsa Regnskapslag, Økonor Interdata Berkåk og Widar Nyheim. SpareBank 1 SMN Regnskap eier 50 prosent av aksjene i Leksvik Regnskapskontor.

Fra og med januar 2012 deler alliansepartner Sparebanken Hedmark og SpareBank 1 SMN Regnskap eierskapet i økonomihuset Consis, ved at SpareBank 1 SMN Regnskap overtok 40 prosent av aksjene. Foreløpig årsregnskap for Consis i 2012 viser om lag 100 millioner kroner i omsetning og 4 millioner i resultat etter skatt.

I samarbeid med andre regionbanker i SpareBank 1-alliansen satser virksomheten på å bygge opp en sterk nasjonal merkevare innenfor regnskapsbransjen. Denne satsningen skal bidra til å befeste og styrke SpareBank 1 SMN Regnskap sin posisjon i Trøndelag og på Nordvestlandet.

Som et datterselskap i SpareBank 1 SMN-konsernet har SpareBank 1 SMN Regnskap stadig uttak av synergier, både på kunde- og kostnadssiden.

SpareBank 1 SMN Regnskap har som visjon å lage en ny divisjon for økonomitjenester. Det innebærer at virksomheten investerer store ressurser for å kunne tilby kundene fremtidsrettet kompetanse og IT.

SpareBank 1 SMN Regnskap har i 2012 lagt et godt grunnlag for videre vekst i 2013.

Allegro Finans

Allegro Finans er det største forvaltningsselskapet i regionen og har sitt hovedkontor i Trondheim. Selskapet eies med 90,1 prosent av SpareBank 1 SMN og 9,9 prosent av Reitangruppen.

Selskapet har konsesjon for aktiv forvaltning. Selskapet forvalter midler for eksterne offentlige, private og institusjonelle klienter. Selskapets forvaltningstjenester selges utelukkende gjennom eksterne distributører som har konsesjon for slik virksomhet. Selskapet har i løpet av 2012 inngått distribusjonsavtaler med en rekke banker i SpareBank 1-alliansen.

Selskapet har 11 ansatte og en forvaltningskapital på i underkant av 2,5 milliarder kroner.

Selskapet tilbyr et bredt spekter av tjenester som har som formål å fange opp endrede markedsforhold. I porteføljespekteret finnes både rene spesialporteføljer og allokeringsporteføljer. Det er spesielt innen dynamiske allokeringsporteføljer at selskapet har størst forvaltningsvolum. Selskapets allokeringsporteføljer har utviklet seg i tråd med referanseporteføljene i 2012.

Regnskapet viser et underskudd på 3,7 millioner kroner før skatt. Bankens resultatandel ble minus 3,3 millioner kroner før skatt.

SpareBank 1 SMN Card Solutions

SpareBank 1 SMN Card Solutions selger og administrerer forhåndsbetalte betalingskort basert på betalingsnettverkene Visa og MasterCard. Selskapet er et 100 prosent eid datterselskap av SpareBank 1 SMN og etablert med varemerket SpendOn i Norge, Sverige og Danmark. I tillegg tilbyr selskapet driftstjenester knyttet til utstedelse av forhåndsbetalte kort for aktører innenfor retail, telekom, bank/finans og offentlig sektor. 

Selskapet selger sine betalingsprodukter og -tjenester hovedsakelig gjennom servicehandel og dagligvarebutikker i hele Skandinavia. Markedet for forhåndsbetalte betalingskort i Skandinavia er sterkt voksende. Størsteparten av innskuddsvolumene er fra det norske markedet, men selskapet forventer at økt markedsbearbeiding i både Sverige og Danmark vil gi SpareBank 1 SMN Card Solutions gode vekstvilkår i årene som kommer. 

Selskapets resultat før skatt for 2012 ble 3,0 millioner kroner.

Eiendomsselskaper

SpareBank 1 SMN Kvartalet var utbygger av nytt hovedkontor for SpareBank 1 SMN i Søndre gate, Trondheim. Bygget sto ferdig 20. oktober 2010. SpareBank 1 SMN Kvartalet har ansvar for drift, vedlikehold og renhold av hele bygningsmassen i hovedkontoret. Selskapet har ingen fast ansatte.

Bygget lever opp til forventningene til et lavenergibygg.  For den nye kontordelen er det målt et gjennomsnittlig energiforbruk på i underkant av 66 kWh/kvm. Krav til energibruk i kontorbygg iht. forskrift er 144 kWh/kvm per år. Kontordelen er sertifisert i energiklasse A.

SpareBank 1 Bygget Steinkjer ferdigstilte i mai 2012 et nytt kontorbygg for konsernet i Steinkjer på ca 1800 kvm. Bygget leies ut til SpareBank 1 SMN som igjen fremleier til EiendomsMegler 1 Midt-Norge og SpareBank 1 SMN Regnskap. Prinsippene for lavenergibygg fra hovedkontoret i Trondheim er videreført til dette bygget

Brannstasjonen SMN ble stiftet 3. januar 2012 med formål å eie, drifte og utvikle eiendom. Selskapet kjøpte Trondheim Brannstasjon i Kongens gate 2 fra Trondheim kommune.

Trondheim Brann- og Redningstjeneste er leietaker fram til medio 2015. Det skal gjennomføres en arkitektkonkurranse for å klargjøre nærmere mulighetene for utvikling av bygget til et moderne kontorbygg. I første etasje er det forutsatt gjennom vernebestemmelser at det skal være en utadrettet virksomhet. Brannstasjonen er klassifisert som bygning med høy antikvarisk verdi.

St Olavs Plass 1 SMN ble stiftet 26. november 2012 med formål å eie, drifte og utvikle eiendom. Selskapet kjøpte et kontorbygg på St Olavs Plass 1 i Ålesund.  Foruten SpareBank 1 SMN er Innovasjon Norge, Salmar Sales og Golden Energy Offshore Management  leietakere i bygget.

© SpareBank 1 SMN